"Líbání" na tváře na pozdrav? Pozor, nejde o líbání!

Ještě před pár lety bylo políbení na tváře jako výraz pozdravu s blízkými hodně neobvyklé. Dnes? Zejména mezi mladší generací jde o naprosto běžnou formu pozdravu. Má však svá pravidla, líbání totiž vůbec není líbání! Dnes si řekneme něco o tom, jak se vyhnout vlhké tváři, kterou si pak nenápadně musíte s nepříjemným pocitem otírat.

Téma, které začíná být aktuální nejen kvůli současné nervozitě způsobené koronavirem, který se, bohužel, rozšířil až za hranice Česka. Způsobů, jak se pozdravit, je celá řada. Od formálnějšího očního kontaktu, úsměvu a lehkého pokývnutí hlavou (zejména v případě většího počtu lidí, kteří v okolí jsou), přes verbální pozdrav (dobrý den), podání ruky až po způsob, který se do Česka rozšířil až v průběhu posledních let. Ano, je to líbání na tváře, jenže po cestě k nám se k němu nějak vytratil návod. A tak si tento druh pozdravu u nás mnozí vyložili jako v dobách před rokem 89 mezi soudruhy - čím procítěnější a "vlhčí" polibek, tím lépe. To je ale úplně špatně! Polibek se pouze NAZNAČUJE a tváře se správně nemají ani dotknout!

Co země, to mírně odlišná pravidla. Belgičané se zdraví takto pouze na jednu tvář, Francouzi začínají jinou stranou, než my. Holanďané, Švýcaři a Poláci se zase zdraví třikrát, stejně jako většina jižněji položených států. V Asii a Indii nic takového nenajdete, lidé se zdraví sepnutím dlaní a úklonou, v Japonsku si zase muži při setkání rozepnou kabáty na znamení, že nemají zbraň, a pak se teprve pozdraví. Tam byste s pokusem o políbení tváře neuspěli a bylo by to hrubé faux pas!

V našich končinách je zvykem začínat pravou tváří (tzn. z vašeho pohledu začínáte levou stranou), ale polibek pouze naznačíte, poté to samé na druhou stranu, ale nikdy skutečně nelíbáte a dle možnosti se ani nedotýkejte tvářemi. V době chřipek, nachlazení nebo v případě, že jste vy nebo váš protějšek nemocní, odmítněte slušně i tohle naznačení.

Dámy to ocení kvůli své citlivé pleti, která se za každý cizí dotyk odmění pupínkem či akné (všimněte si, že na rozdíl od můžů si málokdy ženy sahají rukama do tváře). Naše tváře za den nasbírají spoustu nečistot, která si přece nebudeme předávat přímo na druhou tvář. Muži budou zase rádi, že jim na tváři neulpí část dámského make-upu. 

Takže platí jednoduché pravidlo. Když už, tak nalevo, napravo a pouze naznačovat, žádný dotyk!